Skip navigation.
Címlap

Taligás Lajos - karmester

Taligás LajosTaligás Lajos 1945-ben született Magyarországon.

Zenei tanulmányait a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, majd a Liszt
Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Első diplomáját csellistaként kapta 1968-ban.
20 évig volt a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar szólócsellistája.

1981-1984-ig végezte a karmestertanszakot Kórodi András és Lukács Ervin növendékeként. 1984 –ben szerezte karmesteri diplomáját. 1985-ben a Olaszországi „Respighi Accademia” karmester kurzusán vett részt, Franco Ferrara professzortól kapott karmesteri diplomát. 1984-től vezényelte rendszeresen a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar budapesti és vidéki hangversenyeit. 1985-ben és 86 –ban volt a Budapesti Margitszigeti Szabadtéri Szinpad operaelőadásainak művészeti vezetője.

1987-ben kapta a feladatot a Budapesti Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar majd később a Hungarian Light Symphony  Orchestra megalapítására. A magyarországi, budapesti és vidéki zenekarok mellett, e két általa alapított zenekarral rendszeresen bejárta Europát, visszatérő vendégként vezényelt a legjelentősebb hangversenytermekben, stúdiókban, fesztiválokon.

Nagy tapasztalattal tevékenykedik nem csak a klasszikus műfajokban, hanem a kamara és szimfonikus zenekari, opera, operett repertoár mellett szívesen vállal szimfonikus könnyűzenei feladatokat. Például: Richard Claidermann, Engelbert Humperdinck, Barry White europai turnéinak kísérete, a Munich Symphonic Sound Orchestra „POP GOES CLASSIC” programjának vezénylése, lemezfelvételei.

Taligás Lajos karmesteri tevékenységét kiegészítik a szervezési, az intézmény vezetői, turnévezetői, művészeti vezetői feladatok. 1994 óta a zene –és táncművészeti ágakban 950 tanulót ellátó, 60 tanárt foglalkoztató Budapesti Művészeti Iskola igazgatója.