Skip navigation.
Címlap

Musica Sonora Kamarazenekar

 

A Musica Sonora Kamarazenekar - a név jelentése "jól csengő, jól zengő zene" - 1998-ban alakult a budapesti Szent István Gimnázium Jubileumi Zenekarának részben egykori alapító, részben későbbi tagjaiból. A Csetényi Gyula fuvolaművész által, lelkes zenebarátok segítségével életre keltett Musica Sonora Alapítvány kezdeti és mai napig is első számú célkitűzése, hogy fiatal, tehetséges, még zenei pályájuk elején járó muzsikusok számára szólistaként fellépési lehetőséget biztosítson versenyművek és egyéb szólódarabok zenekarral történő eljátszására, ezáltal is segítve őket zenei karrierjük elején. A Musica Sonora Kamarazenekar tagjai bár nem hivatásszerű zenészek, szinte mindegyikük életét végigkísérte a zenekari játék, miközben az évek alatt számos hazai és külföldi karmester kezei alatt érett muzsikussá csiszolódtak. Az együttes megalakulása óta, köszönve a nagyszerű alapoknak, a zeneszeretetnek és a rendszeres és fegyelmezett munkának az elmúlt tíz év alatt érett zenekarrá vált, amely mára már a zeneirodalom bármely időszakából választott műveket magas művészi színvonalon képes eljátszani.  A kezdetekhez képest a zenekar magjának személyi összetétele keveset változott azonban időközben számos új taggal bővült, többek között a bécsi Vienna Konservatorium budapesti tagozatának növendékeivel, akik 2010 óta a Musica Sonora Kamarazenekarban végezhetik a zenekari gyakorlat tantárgyukat. Az együttes rendszeres szereplője a nyári zeneakadémiáknak itthon és külföldön egyaránt, fiatal muzsikusok kísérőzenekaraként. Repertoárjuk kezdetben főként preklasszikus és klasszikus korok kamarazenekarra írott műveiből állt, amely azóta kiegészült a romantikus és a kortárs "nagyzenekari" irodalommal is. 

 

1998-2002 között a művészeti vezető és a koncertmester Szűcs Ilona hegedűművész volt, aki példamutatásával és igényességével alapozta meg az alapító tagok hosszú távú elhivatottságát a fejlődés irányába. 2002-2006 között ezt a pozíciót Bolyky Zoltán karmester töltötte be. Főleg a vonósoknál igyekezett szilárd alapokat építeni és nagy odaadással fejlesztette tovább a zenekart, kiemelkedő pedagógiai és szakmai felkészültséggel növelte egyre tovább az elvárásokat. 2007 óta a zenekar karmestere és művészeti vezetője Illényi Péter, a Bartók Rádió zenei rendezője. Jelenleg is irányítása alatt működik és fejlődik tovább az együttes a már megkezdett úton, miközben számos kiemelkedő művésszel, rangos koncerteken való fellépésekre is lehetőség nyílt.

 

Az elmúlt években az együttessel közösen fellépett szólisták között megtaláljuk többek között Banda Ádámot, Oláh Vilmost, Polgár Lászlót, Várjon Dénest, Simon Izabellát, Megyesi Zoltánt, Kovács Istvánt illetve Ránki Dezsőt és Ránki Fülöpöt is. Közülük Banda Ádámmal korábban közös CD is készült. A kortárs zeneszerzők közül Bujtás József az együttes számára komponálta első zongoraversenyét, melyet 2011 áprilisban hallhatott a közönség. 2008 óta szoros partnerség van az együttes és a Semmelweis Vegyeskar között, akik révén a repertoár a vokális és oratórikus területek felé is folyamatosan bővül. A zenekar nagyszabású produkciója a HAIR musical-oratórium, amely a zenekar felkérésére Pejtsik Péter kezei alatt született 2009-ben és amelyből nemsokkal később az együttes CD felvételt készített. Az együttes e művel 2010-ben a Vajdahunyadvári Fesztivál zárókoncertjén és 2011. októberében a pécsi Kodály Központban is vendégszerepelt, 2012. őszre pedig meghívást kapott a VII. Belvárosi Barokk Fesztiválon való szereplésre. Az együttes 2013-ban W.A. Mozart: Színigazgató című daljátékát mutatta be Philipp György rendezésében, illetve Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészekkel lépett fel. 2014-ben a Syma csarokban pedig Szekeres Tamás gitárművésszel adtak közös koncertet.
 

Ide kattintva megtekintheti a koncertjeinken eddig megszólaltatott zeneművek felsorolását.

 

 Illényi Péter

 Illényi Péter - karmester

 

Zenész családban 1974-ben született Budapesten. Hatévesen kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla zenei konzervatórium zeneszerzés szakiránya mellett orgonálni, majd később brácsázni, trombitálni és ütőhangszereken is tanult. Ferencsik János révén már igen fiatalon elhivatottságot érzett a karmesterség iránt, aki az anyai nagyapjának testvére volt. A középiskola után előbb az ELTE karvezetés szakán végzett, ezt követően pedig a Gráci Zeneakadémia karmesterszakán diplomázott kitüntetéssel. Már az akadémiai évek alatt számos helyen megfordult mint zongorista, korrepetítor illetve karmester. 2002-ben és 2003-ban szólókorrepetítora a Reinsbergi Operafesztiválnak. 2002 óta állandó kisegítője billentyűs hangszereken a Bécsi Rádiózenekarnak, a Niederösterreichische Tonkünstler Zenekarnak valamint a Wiener Kammerorchesternek. Vendégkarmesterként vezényelte a többek között a Győri, a Maribori Filharmonikus zenekart, a Gráci Szimfonikus zenekart, valamint az Orchestre National de France zenekart. Jelenleg a Bartók Rádió zenei rendezőjea, a budapesti Musica Sonora Kamarazenekar karmestere és művészeti vezetője, valamint a Budapesti Szimfonikus Zenekar első karmestere.